I. Budapesti
Lézer Fesztivál


a Planetáriumban
(2005. április 6-9.)

Különleges élményben volt része az I. Budapesti Lézer Fesztivál résztvevőinek a népligeti Planetáriumban.
A fesztivál zárónapján bemutatkozó GTLaser és az idén 25. éves LézerSzínház társulata közös fény impovizációval lepte meg a fesztivál lelkes közönségét.

A Planetárium kupolájában milliónyi táncoló fénysugár ezernyi hajszalvonalból szőtt rubinpiros pókhalója keveredett ibolyakék es smaragd-zöld színekben ragyogó pontok halmazával. Penge-fénycsóvák hasítottak a térbe, sziporkázó csillagok lebegtek a levegőben. Mintha egy démon életre keltette volna egy absztrakt kiállítás képeit, ahol a festő tiszta, keveretlen színekkel, mikroszkópikus vonalakból alkotott művei - új életet kezdve - kiléptek volna a rámákból, hogy elfoglaljanak egy új, kézzel megfoghatatlan dimeniót.

A láthatóvá vált zene ünnepén, a fény szerelmesei által létrehozott, - a színek, formák, hangok tobzódásából alkotott - elektronikus költemény bemutatása után, hangos ováció köszöntötte az előadás közreműködőit.

A fesztivál vendégei közül sokan érkeztek Németországból, ahol a hasonló fény-művészeti kísérleteknek már több évtizedes hagyományai vannak.

A hagyományteremtés szándékával megrendezett fesztivál jövő évi programjában már külföldi társulatok fellépése is várható.

Képünkön az előadás résztvevői.
(Balról jobbra: Wieser János, Groholy Tibor, Kőhalmi Ákos, Hegedüs György, Csömör Hermina, Nagy János,
alul: Székely Zsófia és Balczer Sándor.)


 

l


 
 
 
 
 
 


   
 
 
 
 
 
 


 

[Back]