Szerelmi Rapszódia

Budapest La Dance Company előadása

2011-ben ünnepli a világ az egyik "legeurópaibb" magyar zeneszerző, Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóját. Ez alkalomból mutatja be a LA Dance Company a Szerelmi rapszódia c. előadást. Ladányi Andrea társulata egy sajátos, különleges, ha úgy tetszik formabontó alkotással idézi meg produkciójában a művész alakját, munkásságát.

A próbán

Liszt a tizenkilencedik századi romantikus zenei élet legsokoldalúbb irányító egyénisége, a kor egyik szellemi vezére, és minden idők legnagyobb zongoraművésze volt, emellett az akkori kortárs zene ihletett népszerűsítője, tolmácsolója, aki maga is számos új zenei forma megalkotásával gazdagította a zeneirodalmat, kései művei pedig már egyenesen Bartók felé mutatnak. Ezt az újító, szenvedélyesen kereső, minden különleges hatásra fogékony és mindenből építkező szellemiséget szeretnék megragadni az alkotók a zene nyelvén.

Ladányi Adrea és Borlai Gergő

Az előadás a Szerelmi rapszódia címet viseli, mivel zenei anyagát, "gerincét" Liszt Magyar Rapszódiák és Szerelmi álmok című műve adja. A darab fő szervező elve a liszti zene lesz, de a kötött, leírt, klasszikus zenei formába innovatív, kortárs zenei megoldások, napjaink elektronikus zenei eszközei és improvizációs technikák is beleépülnek. Ezt tükrözi és követi majd a színpadi mozgás és formanyelv. A megvalósítás a liszti zene minden jelentős aspektusát igyekszik megragadni, megjeleníteni és valóban kortársivá tenni, valódi dialógust formálni a tizenkilencedik századi progresszív zene a kortárs jazz és az elektronikus zene között.

Ladányi Andrea a fény-hárfán játszik

A darab többféle jazz és improvizációs technikát, valamint lézerhárfát a legújabb virtuális analóg, illetve fizikai modellezésű hangszerek adottságait használja, a továbbgondolás és a kísérletezés jegyében, de mindig az eredeti klasszikus anyag szelleméhez hűen. 

 

 

 

 

A Bárka színpadán 2011. március 22-én

Recenziók:
Táncélet: Halász Tamás - Építő formabontás

Divány.hu: Ladányi Andrea lézerhárfával idéz szellemet

Ellenfény.hu: Maul Ágnes - Mesteri Játek

Táncolják:
Zene:

Közreműködik:
Dobon közre működik:
Stylist:

 

 

Ladányi Andrea, Bajári Levente, Kovács Martina
Liszt Ferenc, Borlai Gergő, Szigetvári Andrea
(Magyar Computerzenei Alapítvány)

Multimédia Lézer
Borlai Gergő
Lakatos MárkBack]